2015 m. vasario 10 d., antradienis

Pasitinkant šv. Valentino dieną

Man ši šventė visada asocijuojasi ne vien tik su meile, bet ir su vis labiau artėjančiu pavasariu, kada grožėsimės pamažu atbundančia gamta ir dieviškomis paukščių giesmėmis. O ar kada susimąstėt, kur glūdi šv. Valentino dienos šaknys? Nuo ko viskas prasidėjo? :)
Manoma, kad šv. Valentinas buvo Romos vyskupas, kuris gyveno II a. Tuometinis Romos imperatorius Klaudijus II buvo išleidęs įsakymą, draudžiantį tuoktis. Šitaip jis siekė, kad kuo daugiau vyrų eitų kariauti ir gintų imperiją nuo išorinės agresijos ir vidinės netvarkos. Imperatorius manė, kad vedę vyrai yra emociškai labiau prisirišę prie savo šeimų, todėl negali būti geri kariai. Vyskupas Valentinas, matydamas jaunų žmonių skausmą, juos sutuokdavo slapčia. Klaudijus II išgirdęs apie tokį vyskupo elgesį, jį suėmė ir uždarė į kalėjimą, kur vasario 14 d. Valentinas buvo nubaustas mirtimi. Po kiek laiko Valentinas buvo paskelbtas šventuoju.
Lietuvoje ši šventė yra labai nesena – ji švenčiama tik po nepriklausomybės atgavimo 1990 m. Kai kurie kultūros istorikai ir etnografai mano, kad panaši šventė senovės lietuvių kultūroje buvo gegužės 13 d. – meilės deivės Mildos diena.


Taip pat su šv. Valentino diena siejamas ir kupidonas (amūras).
Romėnų mitologijoje Kupidonas (lot. cupido – aistra; arba Amoras arba Amūras – lot. meilė) – meilės dievas, Veneros sūnus. Amoras gimė iš auksinio kiaušinio. Vaizduojamas mažu berniuku su baltais sparnais. Amoras ir Kupidonas yra sinoniminiai romėnų meilės dievo vardai. Sužeistas Amoro strėle pamilsta.
Kupidono/Amoro kultas buvo stipriai susietas su meilės deivės Veneros kultu. Buvo manoma, kad jo galia yra didesnė nei motinos, kadangi Amoras turėjo įtaką ir mirusiųjų Hade, ir jūros gyvūnams, ir net dievams Olimpe. Kupidonas taip pat buvo su meile susijusios aistros įsikūnijimas.


  Žinoma ši meilės diena neaplenkė ir mados arenos pasaulio. Atsirado žaidimas pagal garsiąją "50 pilkų atspalvių" trilogiją. Viskas ką reikia daryti, tai rinkti širdeles (jų gaunama kovojant su kitom panelėm, kovojant su modeliais arba tiesiog iškeičiant safyrus) ir už jas pirkti dovanėles, kurias galės atidaryti jau valentino dienos išvakarėse. Prizai - drabužiai, šukuoseną, baldai, romantiškas profilio fonas ir automobilis. ;) Manau verta pasistengti!

Mylėkit ir būkit mylimos!

XOXO

0 komentarai (-ų):

Rašyti komentarą